24 Şubat 2012 Cuma

Mutfak dolabı alırken nelere dikkat etmeliyiz?



Merhaba Mimar olarak Mutfak Dolabı imalatına başladıktan sonra insanların malzemeleri tanımadıklarını ayrıca nelere dikkat etmeleri gerektiğini bilmediklerini gördüm ve bu nedenle bir yazı yazmaya karar verdim. Öncelikle hazır mutfak önceden üretilip depolanan malzemelerden oluşmaktadır. Mutfak ölçüleri standart olmamasından, yapı tarzlarında kiriş ve kolonların gizlenmemesi ve konutların bir çoğunda duvarların kesiştiği köşelerde farklı açıların olmasından dolayı hazır modüller bazı mutfaklarda uyumlu olmayabiliyor. Bu sebeple mutfaklara göre ölçü alınarak istediğiniz modeli uygulayabilirsiniz. Ölçü alınarak yapılan mutfaklar hazır modüllerle yapılan üretimden farksızdır. Burada modüller mutfağınıza göre şekillenir. Burada dikkat etmeniz gereken husus eğer mutfakta bir tadilat yaptırmayı düşünüyorsanız maddi durumunuz el veriyorsa mutfak ve tadilatı birlikte yaptırın. Eğer mutfak yapıldıktan sonra tadilat yaptıracaksanız: Su tesisatının, batarya ve prizlerin yerlerine, duvarların tamamen mi yoksa sadece tezgah ile dolaplar arasındaki bölüm mü fayans olacağına karar verip ona göre yaptırmalısınız.

Mutfağınızı yaptıracağınız firma size alınan ölçüye göre bir proje sunacaktır. Bilgisayar programlarıyla mutfağınızın bitmiş halini üstelik üç boyutlu görme imkanınız var. Yapım aşamasına geçmeden önce proje üzerinde istediğiniz değişiklikleri yapabilirsiniz. Yapıma başlandıktan sonra isteyeceğiniz değişiklikler firmayı zor durumda bırakacağı gibi size de ek bir maliyet getirebilir. O yüzden başta kesin karar verilmeli. Renkler, model, fiyat ve montaj süresinde anlaşıldıktan sonra imalata geçilebilir.

Birazda malzemeler hakkında bilgi verelim.

PVC kapak, profil kapak, laminat kapak veya İtalyan mutfak hangisini yaptırırsanız yaptırın gövdeleri suntalam veya mdflam olacaktır.

Mdf nin ana malzemesi, sert ve yumuşak ağaç odunlarıdır. Odun liflerinin sıcakta sertleşen sentetik reçine yapıştırıcıları ile preslenmesi sonucunda elde edilen ahşap esaslı bir malzemedir.MDF levha üzerine, teknolojik emprenye makineleriyle melamin reçinesi ve tutkal emdirilerek yanmaz ve su geçirmez hale gelen dekor kağıdının kaplanmasıyla MDFLam elde edilir. Yani bir veya iki yüzeyinin renklendirilmiş hali.

Vikipedi ye göre ise :

MDF (İngilizce: Medium Density Fiberboard) yapay olarak sonradan mühendislik çalışmasıyla üretilmiş bir kompozit ahşap malzemedir. İngilizcesinden birebir çevirisi “orta yoğunluktaki lifli levha” olur. Ağaç talaşlarının yüksek yoğunlukta sıkıştırılması ile elde edilen bir çıktıdır. Suya ve ateşe karşı fazla dayanıklı değildir. Kenar tarafından vidalamaya karşı sunta kadar dayanıklı değildir. MDF’nin hammadesi olarak değişik ağaç türleri kullanılabilmektedir. MDF üretimi Türkiye’de yoğun olarak yapılmaktadır. 2,5-30 mm arasında kalınlıklarda üretilen bu ürünler, yüzeyi emprenye edilmiş melamin kağıtla kaplanarak MDF – LAM ürünü olarak mobilya sektöründe kullanılmaktadır. MDF – LAM olarak mobilya sektöründe ağırlık olarak mutfak dolaplarının gövdesi, banyo ve diğer dolaplarda, hazır gövde olarak geniş bir yelpazede kullanılmaktadır. MDF ham olarak ağırlıklı olarak membran kapak ve lake mobilya ürünlerinde, beton kalıbı olarak ve diğer mobilya üretiminde kullanılmaktadır. MDF, Avrupa’da mutfak ve dolap üretiminde yaygın olarak kullanılmazken, Türkiye’de suntaya göre daha sağlam olduğu için yaygın olarak kullanılmaktadır. Suntaya göre binalara daha fazla ağırlık yüklemekte, üretiminde kullanılan sert tomruklar, suntaya göre daha fazla ağaç kullanımına yol açtığından çevreye daha fazla zarar vermektedir.

Dikkatli bir şekilde okudu iseniz şu kelimeyi görmüş olmalısınız “Kenar tarafından vidalamaya karşı sunta kadar dayanıklı değildir” Mdf vidalama esnasında sunta’dan daha sert olduğu için patlama yapmaktadır. bu nedenle ağar yükler altında birleşme noktalarından ayrılmalara neden olmaktadır. Bu durumu önlemek için vidalama yapılmadan önce matkap ile vida yuvası açılması ve daha sonra vidalanması daha sağlıklı olmaktadır, bu işlem gövdesi Mdflam mutfaklar için hayati önem taşımaktadır.



Sunta ise: Vasıfsız, ince çaplı odunların hammadde olarak kullanıldığı, birinci sınıf keresteye alternatif olarak üretilen ahşap plakadır. Mdf de olduğu gibi üzerine dekor kağıdının kaplanmasıyla renklendirilmiş haline suntalam denir.

Vikipedi ye göre ise :

Sunta (Yonga levha – CHİPBOARD) odun talaşının belli kimyasal birleştiriciler ile karıştırılarak preslenmesi sonucu elde edilen levhadır. Mobilya sanayinde sıkça kullanılır. Belirli standartlar dahilinde çeşitli kalınlıklarda üretilir. Suya ve yanmaya karşı dayanımı yoktur. Çeşitli kalitelerde üretilir ve darbe dayanımı kalitesine göre değişir. Vasıfsız, ince çaplı odunların hammadde olarak kullanıldığı, birinci sınıf keresteye alternatif olarak üretilen ahşap plakadır. Odunlar, yongalama makinelerinde küçük parçalara bölünür. Kurutma fırınında belli bir nem oranına indirilir ve eleme işleminden sonra, tutkalla karıştırılır. Alt, orta ve üst olmak üzere, tabakalar halinde serilir. Belirli bir sıcaklık ve basınç altında preslenen malzeme, tutkalın reaksiyona girmesi ile, ‘masif’ bir malzeme haline gelir. Daha sonra zımparalanan levhalar, bekletildikten sonra, tüketime sunulur. Vidalama olayında Mdf gibi sunta’da ayrılma olmaz istenildiği gibi vidalama işlemi yapılabilir.



Profil Kapak MDF plakalardan çekilen ve üzerine 40 mikrona kadar PVC folyo kaplanan profillerdir. Çeşitli renk, desen ve kesitteki bu profillerden kapak çerçevesi yapıldıktan sonra çerçeve içerisine MDFLam veya SuntaLam yerleştirilerek elde edilen kapaklardır. Maliyeti diğerlerine göre daha uygundur. 2000′li yıllarda çok kullanılan bu malzeme günümüzde çok nadir satılan ürünlerdendir.

Laminat Kapak
MDF veya sunta üzerine sıcak pres altında Laminat sıkılarak yapılan kapaklardır. Hijyenikliğini yanı sıra, bakteri tutmaması, ısıya dayanımı, neme ve darbelere karşı dayanımı gibi avantajları söz konusudur. Kapaklar düz renkli olacağı gibi desenli de olabilir. Fakat pvc kapakta ki gibi model uygulanamaz. profil kapaklar gibi laminat kapaklarında satışı azalmıştır.

PVC (membran)Kapak Ham sunta veya MDF üzerine balon presle PVC folyo kaplanmasıyla elde edilen kapaklardır. Renk seçeneği çoktur ve kapaklara model uygulanabilmektedir. Maliyeti profil ve laminat kapağa göre daha yüksektir. günümüzde en çok tercih edilen kapak modelidir. diğer kapaklara göre daha dayanıklı ve kullanışlıdır. En çok dikkat edilmesi gereken durum membran kapak üreten firmanın güvenilir ve kaliteli üretim yapıyor olmasıdır. örnek vermek gerekir ise Membran üreten kaliteli firmalar Bakış kapak, Edessa, Göktaş şeklinde sıralanabilir.

Daha sonra devam etmeyi düşünüyorum..

Ossa Mimarlık Müh. Yapı Mobilya Dekorasyon Ltd. Şti.

ihsaniye Mah. Tuna Cad. Dinlendi Sok. No:1 Nilüfer Bursa

Tel: (224)248 50 56 Fax: (224) 248 50 66

Email: info@os-sa.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder